Bilgisayarlar, günlük hayatımızın vazgeçilmez bir parçası haline geldi. Ancak, uzun süreli kullanım sonucunda bilgisayarların performansında düşüş yaşanabilir. Bu durumun önüne geçmek ve cihazınızın ömrünü uzatmak için düzenli olarak bilgisayar temizliği ve bakımı yapmak gereklidir. Şimdi gelin bilgisayarın bakımı nasıl yapabileceğinizi hem laptop hem masaüstü için madde madde öğrenelim.
1. Laptop Temizliği
Yazının başında uyarmak isterim ki, laptop temizliği yapmak oldukça hassas ve dikkatli olunması gereken bir iştir. Parçalara zarar verme ihtimaliniz olduğu için, risk almak istemiyorsanız temizliği en yakın bilgisayarcıya yaptırmanızı öneririz. Ek olarak cihazınızı nasıl sökeceğinizi bilmiyorsanız modelini yazıp aratıp, Youtube üzerinden içinin açıldığı videoları izleyerek fikir sahibi olabilir ve hasar verme riskini azaltabilirsiniz. Şimdi gelin maddeleri sıralamaya başlayalım.
- Kasa Temizliği: Kasa temizliği yapmak için bilgisayarınızın dış kısmını nemli bir bez yardımı ile temizleyebilir, hava kanallarındaki görünen tozları bir cımbız yardımı ile çıkarabilirsiniz. Hava kanallarına kesinlikle üflemeyin, üflerseniz toz içeriye kaçacaktır ve bunun sonuçları hoş olmayabilir.
- Bileşen Temizliği: İlk olarak bilgisayarımızın bataryası çıkıyorsa çıkardıktan sonra arkasındaki vidaları söküp, yavaşça kasayı ayırıyoruz. Ardından üzerinde elektronik devre bulunmayan parçaları (plastik parçalar, batarya vs) nemli bir bez yardımıyla temizliyoruz. Elektronik parçaların üzerindeki tozları almak için elektrik iletmeyen bir fırçanın (resim fırçası vs) üzerine saf alkol veya kolonya dökerek bastırmadan temizleyebilirsiniz. Ardından fanları ve bakır boruyu temizlememiz gerekiyor.
- Fan ve Blok Temzliği: Görünen vidaları söktükten sonra bakır bloğu yavaşça bilgisayardan ayırabilirsiniz. Bu aşamada dikkatli olmalısınız çünkü termal macun kuruduysa bakır blok işlemci veya ekran kartının üzerine yapışmış olabilir. Bakır boru ayrıldıktan sonra fanların soketlerini ve vidalarını sökerek yerinden çıkarabilirsiniz. Bakır bloğun üzerindeki termal macun kalıntılarını temizlemek için alkol içerikli sıvı kullanmalısınız. Tavsiyemiz kolonya veya ıslak mendil kullanmanızdır. Termal macun kalıntıları kolonya veya ıslak mendil ile temas ettikten sonra yumuşayarak kolayca çıkacaktır. Bloğu bastırmadan temizlemeye özen göstermelisiniz, aksi takdirde bloğun üzerini çizilebilirsiniz. Blok temizliği bittikten sonra fanların üzerindeki küçük vidaları sökerek fan plastiğini ve fanı ayırabilirsiniz. Plastiği dilediğiniz gibi temizledikten sonra fan yapraklarını da temizleyip tekrar birleştirebilirsiniz.
- İşlemci ve Ekran Kartı Temizliği: İşlemci ve ekran kartının üzerindeki termal macunu çıkarmak için yine kolonya veya ıslak mendil kullanabilirsiniz. Çok bastırmamaya özen gösterin, elektronik parçaların hassas olduklarını unutmayalım. Üzerlerini temizledikten sonra tekrardan termal macun sürmemiz gerekiyor. Üzerlerinde ince bir tabaka olacak şekilde bir kart yardımıyla macunu yayabilirsiniz. Macunu güzelce sürdükten ve yaydıktan sonra çıkardığınız fanı ve bloğu yerine tekrardan oturtup vidaları sıktıktan sonra bilgisayarımızın kapaklarını takarak kullanmaya başlayabiliriz.
Termal Macun Sürüldükten sonra nasıl görünmeli ?
2. Masaüstü Temizliği
Masaüstü cihazlarımızı temizlemek, dizüstü cihazlara göre daha kolaydır. Fakat bu, kolay olduğunu da göstermez. Eğer bilgisayarlar hakkında az bilginiz varsa ve risk almak istemiyorsanız, en yakın bilgisayarcıya giderek bakımınızı yaptırmayı tercih etmelisiniz. Masaüstü bilgisayarların tasarımı genelde aynı olduğu için internetten izlediğiniz herhangi bir temizlik videosu ile fikir sahibi olabilirsiniz. Gelin başlayalım.
- Dış temizlik: Öncelikle güvenlik amacıyla kasaya bağlı olan tüm kabloları sökelim. Sonrasında nemli bir bez yardımıyla veya ıslak mendil kullanarak kasanın dışını temizlemekle başlayabiliriz. Dış temizlik bittikten sonra yan kapağı söküp, elektronik devrelerin üzerindeki tozlar haricindeki tüm tozları bez ile temizleyebilirsiniz. Kasada eğer varsa fanları da temizleyebilirsiniz.
- Bileşen Temizliği: Elektronik devrelerin üzerindeki tozları, elektrik iletmeyen bir fırça (resim fırçası vs) yardımı ile temizleyebilirsiniz. Fırçanın ucuna varsa biraz saf alkol yoksa kolonya damlatarak tozları rahatça kaldırabilirsiniz. Bu işlemi yaparken çok bastırmamaya özen göstermenizi tavsiye ederiz.
- İşlemci Temizliği: İşlemciniz stok fanla, kule tipi soğutmayla veya sıvı soğutma ile soğutuluyor olabilir. Ama bu durum kafanızı karıştırmasın, üçünün de temel çalışma mantıkları birbirine benzerdir. Üç soğutma tipi için de; soğutma bloğunuzun anakarta bağlı olduğu 2 veya 4 vida göreceksiniz. Bunları söktükten sonra fanın güç kablosunu da anakarttan ayırarak fanı bilgisayardan çıkartabilirsiniz. Yalnız bloğu işlemciden ayırırken eğer yapışmış gibi çıkmıyorsa, termal macununuz uzun süredir değişmediği için kurumuş olabilir. Bu durumda dikkatli olmalısınız. Eğer çekerek çıkartmaya çalışırsanız işlemcinin pinlerine zarar verebilirsiniz. Bu durumda bloğu sağa veya sola döndürerek çok zorlamadan işlemciden ayrılmasını sağlamalısınız. Blok ayrıldıktan sonra, bloğun yüzeyini ve işlemcinin yüzeyini ıslak mendil veya kolonya yardımıyla temizleyin, bu şekilde kuruyan termal macun rahatlıkla temizlenecektir. Yüzeyleri çizmemeye özen gösterin. Blok temizliği bittikten sonra, kule tipi veya stok fanınız varsa fanın yüzeyini de temizleyebilirsiniz. Sıvı soğutma kullanıcıysanız, boruları takip ederek radyatörü bulabilirsiniz. Radyatörün üzerindeki fanları temizleyip, varsa radyatörün arasındaki tozoları üfleyerek uzaklaştırabilirsiniz. İşlem bittikten sonra işlemcinizin üzerine ince bir tabaka olacak şekilde termal macun sürmelisiniz. Termal macunun sürüldükten sonra nasıl görüneceğini merak ediyorsanız “Masaüstü Temizliği” başlığının hemen üstüne bakabilirsiniz. Macunu dağıtmak için kart kullanabilirsiniz. Ardından fan bloğunuzu yerine yerleştirin ve söktüğünüz vidaları yerine takıp sıkın. Sıkma işlemini yaparken vidaları çapraz şekilde sıkarsanız, en iyi soğutma performansını elde edersiniz. Son olarak söktüğünüz güç kablosunu da takıp, ekran kartına geçebilirsiniz.
- Ekran Kartı Temizliği: Öncelikle söylemeliyiz ki, ekran kartınızın garantisi hala devam ediyorsa temizlik işlemini sadece dıştan üfleyerek veya silerek yapmalısınız. İçini açarsanız, garanti etiketi olan vida zarar göreceği için kart garanti dışı kalacaktır. Eğer ekran kartınızın garantisi devam ediyor ve ısınıyorsa, servis ile iletişime geçerek bakımını yaptırabilirsiniz. Garanti süresi geçtiyse ve kart ısınıyorsa, öncelikle kartın güç bağlantısını kesip bilgisayarın içerisinden çıkartmalısınız. Ardından kartın arka tarafındaki görünen vidaları sökmelisiniz. Bu aşamada blok ile kart ayrılacaktır. Blok ayrılırken fan soketini dikkatlice yerinden çıkarmayı unutmayın. Blok ayrıldıktan sonra ıslak mendil veya kolonya ile bloğu ve ekran kartının işlem birimini temizleyin. Devrelerin üzerinde toz varsa, bir fırçanın üzerine kolonya dökerek bastırmadan temizleyin ve bloğun aralarında tozlar varsa uzaklaştırın. Son olarak termal macunu ince bir tabaka olacak şekilde sürün ve kartı birleştirin. Kasaya montajladıktan sonra işlemlerimiz bitmiştir.
Bu yazımızda sizlere elimizden geldiğince bilgisayarınızı nasıl detaylıca temizleyebileceğinizi anlattık. Umarım işlemleri uyguladıktan sonra bilgisayarınız eski performansına döner. Hatırlatmak isteriz ki, bu yazıyı yazmamızdaki amaç sizlere yardımcı olabilmektir. Yukarıda bahsettiğimiz işlemleri kesinlikle önermiyoruz, işlemleri en yakın bilgisayarcınıza yaptırmanızı tavsiye ediyoruz. Yaşayacağınız herhangi bir problemden teknodestekcim mesul değildir. İyi günler dileriz.
Bir yanıt yazın